tiistai 26. maaliskuuta 2013

Energy for muscles?

Vielä pari vuotta sitten kuuluin siihen "koulukuntaan", joka vältteli kaikenlaisia lisäravinteita kuin ruttoa. Pyöräilin useimmiten pitkätkin lenkit pelkällä vedellä tai itseasiassa monesti palasin lenkiltä kotiin koskemattoman vesipullon kanssa. Pelkäsin ensinnäkin urheilujuomien, palautusjuomien ja geelien tai patukoiden "ylimääräisiä" kaloreita ja sitten lenkin jälkeen söin karkkia - fiksua ja urheilijaa kehittävää toimintaa, vai mitä?

Niinkuin olen jo aiemminkin monessa yhteydessä todennut, polven hajoaminen, leikkaus ja kuntoutus toivat mukanaan paljon hyviäkin asioita ja yksi niistä oli myös ravitsemusasioihin herääminen. Ruokapäiväkirjan pitäminen alkoi siitä, kun kuntoutuksen alkaessa olin laihtunut 48-kiloiseksi loukkaantumista edeltäneistä hieman yli 60 kilosta. Paino piti saada nousemaan fiksulla tavalla ja voimat palautumaan. Ruokapäiväkirjan pitäminen jatkuu edelleen lähes kolme vuotta tavan aloittamisen jälkeen ja kiinnostus sekä paneutuminen ravintoasioihin lisääntyy samaa tahtia urheilutavoitteiden kasvamisen kanssa.

Harjoitusmäärien lisääntyessä ja niiden muuttuessa laadullisesti haastavimmiksi, olen myös joutunut taipumaan vanhasta periaatteestani ja nykyisin käytän myös erilaisia lisäravinteita niin harjoittelun aikana kuin treenejä ennen ja niiden jälkeen. Pääasiallisessa käytössäni ovat erilaiset urheilujuomat, geelit ja palautumiseen tarkoitetut tuotteet, mutta edelleen pääasiallisesti saan päivittäisen energiani ihan tavallisesta ruuasta ja käytän näitä tuotteita nimensä mukaisesti vain LISÄravinteina, enkä esimerkiksi juo urheilujuomaa kevyissä tai lyhyissä harjoituksissa, vaan näissä mukanani pyörii edelleen vain tuttu ja turvallinen vesipullo. Myöskin palautusjuomaa käytän pääsääntöisesti vain kovempien ja pidempien treenien jälkeen tai silloin, kun en heti treenin jälkeen pääse syömään. Palautusjuomajauheeni tosin pääsee usein myös mukaan aamiaislautaselleni, sillä käytän sitä esimerkiksi jauhojen korvikkeena erilaisissa vohveleissa tai vaikkapa aamupuuron seassa.

Joskus aiemmin lisäravinteiden käyttöäni on rajoittanut myös niiden hinta, sillä säännöllisesti käytettynä yksi purkki, pussi tai geelilaatikko ei kovin pitkään ehdi pölyttyä kaapissa. Tällä kaudella olen siitä onnellisessa tilanteessa, ettei minun tarvitse murehtia ravinteiden hinnoista, sillä mukanani menossa on myös lisäravinnemerkki Nutrend, jonka tuotteita olen jo pitkään käyttänyt ja joista Tommilla on kokemusta jo ammattilaispyöräilyajoiltaan eli lähes 7 vuoden ajalta. Merkki on Suomessa varsin uusi, mutta esimerkiksi virolaispyöräilijöiden parissa paljon käytetty sekä Tsekin ja Slovakian olympiajoukkueiden virallinen lisäravinnemerkki tunnetuimpina kasvoinaan esimerkiksi maastopyöräilyn olympiavoittaja Jaroslav Kulhavy sekä hiihtäjä Lukas Bauer.


Nutrendin tuotteista kaapistani lyötyy tällä hetkellä hyvin monipuolinen valikoima, mutta ajattelin esitellä muutaman tuotteen, jotka ovat lähes päivittäisessä käytössäni:


  • Urheilujuoma PROFIDRINX
    • Profidrinx kulkee mukanani kovimmissa treeneissä niin uima-altaassa, juoksulenkillä, hiihtoladulla kuin nyt kevään ja kesän myötä myös pyörälenkeillä, sekä tietysti kisoissa. 
    • Profidrinx on Nutrendin urheilujuomista uusin, Lontoon olympialaisia varten kehitetty juoma, joka ainoana urheilujuomista sisältää palatinoosia eli pitkäketjuista, hitaasti imeytyvää hiilihydraattia
  • Palautusjuoma REGENER
    • Regener on Nutrendin "kestävyysurheilusarjan" palautusjuoma, joka monista muista palautusjuomista poiketen ei ole valmistettaessa koostumukseltaan paksua ja jauhomaista, vaan samalaista nestemäistä juomaa kuin urheilujuomat tai tavalliset mehut. Yleensä yökin kaikki palautusjuomat pihalle heti niitä juotuani makeuden ja klönttien vuoksi, mutta Regener on yksi harvoista, jota pystyn juomaan irvistelemättä.
    • Regener sisältää mm. BCAA:ta, jota monissa muissa kestävyysurheiluun suunnatuissa valmiissa palautusjuomissa ei ole, mutta jonka voidaan katsoa olevan palautumisessa merkittävässä asemassa
  • Geelit ENDUROSNACK ja CARBOSNACK
    • Geelit ovat kätevissä hammastahnatuubimaisissa pakkauksissa, joista geeliä on helppo syödä käsiään sotkematta ja tarvittaessa useammissa osissa. 
    • Myös endurosnack-geelit sisältävät BCAA:ta
  • Kramppeja ehkäisevät ANTICRAMP ja MAGNESLIFE
    • Näitä käytän usein esimerkiksi ennen pitkiä juoksu- tai uintitreenejä, joissa monesti kramppeja ilmaantuu sekä myös tilanteissa, joissa menen suoraan kovan juoksun jälkeen uimaan. Näiden "täsmäkäytön" aloitettuani ei kramppeja ole tullut ollenkaan.
    • Tommi otti sekä anticramp-kapseleita, että juotavan magneslife -shotin ennen Pirkan hiihtoa ja totesi reissun jälkeen selvinneensä siitä ensimmäistä kertaa ilman kramppeja. 

Millainen suhde teille lukijoilla on lisäravinteisiin? Tuleeko niitä käytettyä, paljonko ja millaisissa olosuhteissa? Mitkä ovat teidän lempparituotteitanne, jotka ovat säännöllisessä käytössä?

11 kommenttia:

  1. Mulla ja lisäravinteilla ei oikeastaan ole suhdetta. Syön ainoastaan magnesiumia ja d-vitamiinia normi ruuan lisäksi. Urheilujuomaa tulee käytettyä vain kisoissa ja geelejä samoin, eikä ne taho sielläkään mennä alas. Palautusjuomaa otan aniharvoin, mielummin syön vaikka banaanin ja pähkinöitä treenin jälkeen. Mun mielestä kaikki lisäravinteet vaan maistuu pahalle enkä ole kokenut niitä tarpeellisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkäs sitten kisoissa, jos juot yhtäkkiä urheilujuomaa ja otat geelejä, sanooko vatsa mitään? Kun minulla ainakin silloin joskus kävi niin, että kun en käyttänyt mitään ravinteita treeneissä ja sitten kisoissa yhtäkkiä otin, niin ei pysynyt mikään sisällä ja vatsa vaan tuli kipeäksi. Nyt kun olen käyttänyt vähän enemmän (= kahdessa tai kolmessa viikon treeneistä) juomaa tai geelejä, niin olen huomannut, että kisoissa ei tule enää ikäviä reaktioita, vaikka olisi eri merkkistäkin juomaa tarjolla kuin mihin itse on tottunut.
      Mulla on tullut pieni olevinaan pakko opetella juomaan esim. palautusjuomaa, kun monesti menen suoraan treeneistä töihin, enkä välttämättä ehdi syömään siinä välissä. Niin sitten olen juonut palautusjuomaa ja syönyt banaanin, myslipatukan tms.. kun muuten menisin varmaan ryöstämään lähimmän kioskin suklaasta tyhjäksi :D

      Poista
  2. Ei mulla triathlon kisoissa juurikaan ole vatsan kanssa ongelmaa. Juoksun puolella onki toinen juttu, mutta sillä ei oo tekemistä geelien tai urheilujuoman kanssa kun en juoksun aikana niitä käytä. Ja hampaathan ei kyllä varmasti ole kovin innoissaan urheilujuomista sun muista jatkuvasti käytettyinä, mutta on toki paljon pahempiakin vaihtoehtoja mitä suuhunsa voi laittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hammasjuttu on kyllä ihan totta. Mutta yritän useimmiten vähän edes ehkäistä haittoja juomalla vettä urheilujuoman jälkeen ja jos vain mahdollista, niin pesemällä myös hampaita keskellä päivääkin urheilujuoman juomisen jälkeen. Mutta lisäravinteet pysyköön nimensä mukaisesti lisäravinteina, niin ehkä niillä ei kauheasti silloin saa vahinkoa aikaan, hampaille tai muutenkaan :)

      Poista
  3. Pitkissä harjoituksissa ja kisoissa käytän urheilujuomaa ja geelejä ja niiden jälkeen olen tänä talvena ruvennut käyttämään myös palautusjuomaa.

    Viime viikolla analysoin tuota ravinnon koostumusta ja tulin siihen tulokseen että proteiinia taidan saada liikaa ja hiilareita sekä rasvaa vastaavasti liian vähän. Jostain olen saanut sellaisen käsityksen että 25 prosenttia kestävyysurheilijan ravinnosta pitäisi olla vähintään rasvaa ja korkeintaan 20 prosenttia proteiinia ja mulla nuo menevät päin vastoin. Mitenkäs sinulla noiden suhde toteutuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokapäiväkirjaohjelma, jota käytän, ei anna noita hiilarin, proteiinin ja rasvan suhteita prosentteina, mutta katsoin yhteenvedon viimeisen 90päivän ajalta ja olen syönyt keskimäärin seuraavasti: hiilari 350-450g/vrk, proteiinia 75-150g/vrk ja rasvaa 50-100g/vrk. Eli nopeasti laskettuna hiilaria jotain 60-70%, proteiinia 15-20% ja rasvaa 10-15%. Päivittäiset vaihtelut sen mukaan, mitä treenejä teen, ovat melko suuret ja olen huomannut, että esim. kevyempinä treenipäivimä/lepopäivinä proteiinin. Sitä en tiedä, mitä suositukset asiasta sanovat, mutta minulla tuntuu toimivan varsin hyvin tämä juttu näin. Polvileikkauksen jälkeen söin pitkään tosi vähän hiilaria ja nekin pääasiassa kasviksista, mutta nyt kun treenimäärät ovat kasvaneet ja harjoittelu suuntautunut yhä enemmän kohti pidempia tri-matkoja, niin hillarin syöminen on lisääntynyt huomaamatta ja luonnostaan ilmeisesti tarpeen mukana.

      Poista
  4. "..enkä esimerkiksi juo urheilujuomaa kevyissä tai lyhyissä harjoituksissa, vaan näissä mukanani pyörii edelleen vain tuttu ja turvallinen vesipullo. Myöskin palautusjuomaa käytän pääsääntöisesti vain kovempien ja pidempien treenien jälkeen tai silloin, kun en heti treenin jälkeen pääse syömään." Tässä tiivistyi mun ajatusmaailmani hienosti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että aika moni naisurheilija ja varsinkin naiskestävyysurheilija menee tuolla ajatusmaailmalla. Vähän kuin turhia kaloreita vältellen, mutta kuitenkin samalla riittävästä palautumisesta jne.. huolehtien :)
      Tsemppiä lähestyvään kisakauteen, missä sinulla on kevään ensimmäinen startti?

      Poista
    2. No itse en välttele kaloreita, lähinnä vain olen ennemmin tavallisen ravinnon kannalla. Ehkä olen lapsena juonut liikaa Dexalia, joten enää noi mitkään ei tahdo maistua.. :D
      Kiitos tsempeistä, tuli sitten kausi avattua hetken mielijohteesta tänään Tulppaanijuoksussa ja pikaisesti näinkin sut livenä. Harmi, kun ei nähty kisan jälkeen. Miten sulla kulki tänään? Koskas triatlonkausi alkaa?

      Poista
    3. Onnea voitokkaasta kauden avauksesta! On se teidän tyttöjen vauhti vain hurjaa tällaisen tavallisen tallustajan silmin katsottuna!
      3.5km kulki (minun tasolle) hyvin, sitten en enää jaksanut ja vauhti hyytyi. Mutta tulipahan sentään uusi ennätys sen 10v sitten 16-vuotiaana juostun tilalle :D
      Trikausi alkaa vasta kesäkuun alussa täällä Suomessa ja hyvä niin, ettei ihan jäiden seassa tarvitse lähteä järviin kauhomaan! Siihen asti sitten yritän kiertää muutamia juoksutapahtumia ja pyöräkisoja, ettei mene vain pakkopullatreeniksi koko kevät.

      Poista
  5. Moikelo moi sulle on haaste mun blogissa. =)

    VastaaPoista

Jätäthän jäljen käynnistäsi!