tiistai 5. helmikuuta 2013

Tammikuun treeniyhteenvetoa ja nousujohteista määrän kasvatusta

Treeniyhteenvetoa tammikuusta 2013
Vaikka helmikuu on jo ehtinyt viidenteen päivään asti, ei ehkä ole vielä liian myöhäistä käydä tarkastelemaan, miltä tammikuun treenailu on kokonaisuutena näyttänyt. Ykkössijaa aikamäärällisesti ja luonnollisesti myös kilometrien puolesta pitää hiihto, jota on kertynyt mittariin 23h ja lähes 350km verran. Hyvänä kakkosena tulee uinti. Altaassa olen viettänyt tammikuun aikana 20h ja siinä ajassa kauhonut eteenpäin 57km verran. Juossut olen 12h30min, pyöräillyt (sisällä kaikki) vajaat 6h30min ja voimaharjoittelua hieman reilut 5h30min. Tämän lisäksi lihashuoltoon on kulutettu aikaa 6h30min. Yhteensä siis urheilun parissa vietin tammikuussa aikaa n.74h, josta oikeaa harjoittelua 67h30min.

Verrokiksi tammikuu vuoden takaa. 
Vertailupohjaksi itselleni kaivoin esiin myös treeniyhteenvedon vuoden takaa, siis tammikuusta 2012. Tuolloin taisin sairastella kuun lopussa muutaman päivän, mutta melko hurja ero treenimäärissä ei selity pelkällä parin päivän lisälevolla. Vuosi sitten olen tammikuussa käyttänyt aikaa urheiluun 61h30min, josta oikean treenin osuus on melko tarkalleen 54h30min. Siinä missä pyöräilyn ja voimaharjoittelun osuudet ovat hieman vuodentakaisia pienemmät, ovat hiihtokilometrit tuplaantuneet, uintikilometrit kasvaneet 12,5:llä ja juoksuakin tullut lähes 5h ja 50km enemmän. Harjoitusmäärä on siis kasvanut n.13h vuoden takaisesta, mikä tuntuu itsestä jopa hieman käsittämättömältä, kun jo vuosi sitten tuntui, että treenaan kovasti ja kovinkaan paljon ei olisi ollut silloin varaa lisätä harjoittelua.

Harjoittelussani siis on varmasti onnistuttu ainakin maltillisessa määrien kasvattamisessa ja nousujohteisuudessa. Toki tammikuun harjoitusmäärä on tuntunut välillä suurelta ja joissakin treeneissä on tuntunut siltä, kuin kulkisi tervassa, mutta toisaalta pääasiallisesti treeni on kulkenut hyvin ja minkäänlaisia oireita ainakaan ylirasituksesta ei ole näkyvillä, vaikka kokonaisrasitus etenkin kuun alun alennusmyyntirumban myötä on ollut melko suuri. Ylirasituskuopassakin olen menneinä vuosina syömiseni kanssa kikkaillessa vieraillut pariin otteeseen, joten uskon kyseiset oireet ja ennusmerkit myös tunnistavani heti, kun niitä ilmaantuu.

Vastaavanlaisia onnistuneita treenikuukausia toivon saavani vielä kasaan talven ja kevään aikana, jolloin heinäkuun puoliväliä voisi odotella ei-niin-kauhunsekaisin tuntein. Oma harjoitusmotivaatio on, jos mahdollista, kasvanut Joroisille ilmoittautumisen jälkeen ja varsinkin juoksutreeneihin olen pyrkinyt keskittymään mahdollisimman hyvin. Välillä nastakenkien kanssa jään ja lumen seassa rämpiessä juoksuvauhti tuntuu toivottoman huonolta ja juoksu vaikealta, mutta onneksi muutamat avaintreenit (vedot Pirkkahallissa ja kuun puolivälin Pyhäjärvijuoksu) ovat rauhoittaneet mieltä ja pääosin juoksu on tuntunut mukavalta.

4 kommenttia:

  1. Kasvua vuodessa neljännes. Mulla kuukausien välille tulee hiukan eroa siitäkin, kuinka monta lauantaita ja sunnuntaita kuukaudelle sattuu, mutta siinäkin valossa sun kasvu on huikeata koska viime vuonna noita päiviä tammikuulla oli 9, kun tänä vuonna 8. Tosin saattaahan sulla painottua harjoittelu vähemmän viikonloppun kuin mulla.

    Komeita tuntilukuja molemmat.

    VastaaPoista
  2. Minullahan "viikonloppu" voi olla vaikka tiistaina ja keskiviikkona, kun vapaapäivät sattuvat minne milloinkin. Esim. tällä viikolla vietän juuri nyt "pitkää viikonloppua", kun olen vapaalla ti, ke ja to. Monesti lauantai, monien viikon kovin treenipäivä, on minulla lepopäivä ja tosi kevyt päivä :)

    VastaaPoista
  3. Oikein mukava löytö oli tää sun blogi! Tulen varmasti seuraamaan mielenkiinnolla. Itse olen "juuri" harrastuksen aloittanut, puolisen vuotta treenannut ensimmäiseen triathloniin Joroisissa. Innoittavaa lueskella tälläistä "supertreenausta" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Tsemppiä treeneihin ja tervetuloa lukemaan täältä kuulumisia!

      Poista

Jätäthän jäljen käynnistäsi!