maanantai 18. maaliskuuta 2013

Uintia auringossa.

Eilen aamulla pääsin nauttimaan tyhjän uima-altaan rauhasta. Koska muut treeniryhmän jäsenet olivat lähdössä iltapäivällä kiertämään Pyhäjärveä juosten ja sunnuntaiaamuisin uima-altaan kanssamme jakavat nuoret kilpauimarit olivat teillä tietämättömillä, sain koko Nokian uimahallin kuntoaltaan itselleni. Rataköydet oli viritelty melko väljästi ja valitsin käyttööni altaan keskeltä kahden radan levyisen tilan. 

Ohjelmassa oli melko kevyt n.3km uinti: tekniikkaa, jalat sidottuna kaksisatasia sekä loppuun vielä vähän satasia. Lasiseinän takana polskivat vauvauimarit ja ylhäällä olevista ikkunoista paistoi aurinko suoraan hallussani olevaan isoon altaaseen. Nautiskelin tilasta ja vapauden tunteesta, kun sai uida juuri niinkuin itse tahtoo ja mutkitella kuin käärme, jos siltä tuntui. Ketään ei tarvinnut varoa tai väistää, eikä kukaan ollut puhumassa juuri minulle yhtään mitään. Jossain vaiheessa unohdin, että hallissa ylipäätään oli muita ja vauvauinnin äänetkin hiipuivat jonnekin taustalle. Uin vain ja ihmetteln tyhjässä altaassa näkyviä kuplavanoja ja altaan pohjaan auringon voimasta heijastuvaa omaa varjoani. 

Hetken jo kuvittelin uivani ulkona, auringossa ja jossain niin lämpimässä ja kirkkaassa vedessä, ettei siellä tarvitsisi pitää märkäpukua. Volttikäännöksen opettelun jälkeen avovesifiilikseen pääseminen on ollut huomattavasti helpompaa, kun altaan pääty ei aina katkaise liikettä ja liukua. Kuvittelin mielessäni, millaiselta tuntuisi uida jossakin tyynessä rannassa, puhtaan sinisessä vedessä. Aloin haaveilla merestä ja siinä uimisesta, sillä vaikka olen pienen ikäni (elämäni ensimmäiset 23 vuotta) asunut Turussa, meren rannalla, en ole koskaan varsinaisesti uinut meressä pientä rantapulikoita lukuunottamatta. 

Olen aina kunnioittanut ja pelännyt merta. Pelkään laivoja ja purjehtimaan joutuminen olisi minulle palanen pahimmasta painajaisesta. Mutta yhtäkkiä aloin toivoa, että pääsisin kokeilemaan, millaista meressä on uida. Sellaisessa meressä, missä vesi ei ole Aurajoen harmaata ja rantakin muuta kuin pieniä teräviä kiviä. Ehkä oikea meri palauttaisi minut takaisin todellisuuteen aaltoineen ja pahanmakuisine suolavesineen, kun ei pääsisikään eteenpäin ja uiminen olisi kaikkea muuta kuin eilisen aamun hymyilevää kellumista ja lipumista. Ehkä pelkäisin merta vielä enemmän, kuin kuvittelenkaan. Mutta siihen asti voin ehkä vain haaveilla ja odottaa. Ja kerätä rahaa kavereiden tarinoita kuunnellen. Ehkä minäkin vielä jonain päivänä pääsen ihmettelemään, millaista on meressä uiminen ja millaista on triathlon muuallakin kuin Suomen harmaissa, pienissä lammikoissa. 

11 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Sitä se olikin!
      Tänään aamulla ei sitten ihan samanlaiseen haaveiluun ollutkaan aikaa, kun piti keskittyä uimaan 5km valmentajan edessä, perässä ja vieressä :D

      Poista
  2. Tommoset tyhjän hallin treenit on parhaita. Oma rata, sopivan hiljasta ja vielä tuo runsas luonnonvalo. Siitä ei enää rennon treenin tunnelma parane.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on melkein aina oma rata, kun käyn uimassa niin erikoisiin aikoihin. Toi vaan oli vielä hienompaa, kun ei ollut ketään muuta koko altaassa loiskimassa :)
      Mulla tulee aina allaskiukku, jos on joku tiellä, kun yritän uida treeniä. Mutta onneksi joudun harvoin menemään halliin sellaisina aikoina, että "normaaleihin" aikoihin työskentelevät ihmiset on siellä.

      Poista
  3. Itsellä välillä vähän samoja fiiliksiä. Varsinkin nyt, kun pirkkolan uimahallissa täällä etelässä aurinko paistaa, jos paistaa, aamuisin suoraan lasiseinän läpi altaaseen. Yllättävän usein saan oman radan kun olen polskimassa, joka on mukavaa kun saa vain porhaltaa menemään miettimättä muiden menoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä kärsii yleensä kaikki, jos on samalla radalla monta erivauhtista uimaria. En tykkää huitoa ketään lättäreillä ja toisaalta sammakkouintimummot ja -papat tuskin tykkäävät yhtään sen enempää tilanteesta :) Saa nähdä millainen tilanne täällä vaan tulee ensi talvena, kun isoin uimahalli menee ainakin vuodeksi remonttiin ja kiinni nyt 13.5. alkaen.

      Poista
  4. ö till ö loppusyksystä tarjoaa oivan tilaisuuden tutustua meren aaltoihin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs se sellainen tapahtuma on? Ja ennen kaikkea, missä?

      Poista
  5. Mää uin kaikkein mieluiten sillon, kun ulkona on ikävä ilma. Lähinnä ärsyttää katella ikkunasta ku ulkona paistaa aurinko ja ohjelmassa lukee "uinti 2h". No ens viikolla pääsen testaamaan tuota etelän meressä uimista. Hukunkohan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt onneksi oli sentään melko kirpakka pakkanen ulkona, niin auringosta pääsi ehkä parhaiten nauttimaan hallin ikkunoiden läpi :D
      Aika jännittävää, mihin päin menet? Koita olla hukkumatta!

      Poista
  6. Kanarialle :D Ei malta oottaa, pääsee koulustaki pois, mikä onki se huikein juttu (en oo kovin innokas opiskelija..) Mulla vähän pelottaa nuo syvät vedet..ja mäki muuten pelkään laivoja, ne on ihan liian isoja.

    VastaaPoista

Jätäthän jäljen käynnistäsi!