lauantai 8. kesäkuuta 2013

Voihan vatsa..

Tässä olisi pitänyt olla kisaraportin paikka. Viime sunnuntainakin piti moinen naputella. Viime sunnuntaina vatsa päätti temppuilla jo automatkalla kohti kisoja. Tänään pääsin sentään viivalle asti ja uimaan sekä pyöräilemään suht normaalilla menolla, kunnes sitten taas tapahtui ja oksennukset pääsivät reitin varren puskaan kilometrin "juoksun" jälkeen. Jo jonkin aikaa vatsa on ollut hieman erikoinen, mutta erityisesti kuluneen viikon aikana homma on kärjistynyt, vaikkakin normaalissa elämässä ja kevyemmissä treeneissä ei varsinaisia ongelmia ole ollut. Luulenpa, että alkuviikosta tieni vie kuitenkin lääkäriin selvittämään, mistä on kysymys, ettei kesän lopuissa kisoissa tarvitsisi heittää kaikkia talven treenejä menemään oksennuksen muodossa pusikkoon.

Viime sunnuntaina kisan väliinjääminen matkalla alkaneen parituntisen oksentelun myötä harmitti aika kovasti. Tänään harmittaa vielä kovemmin, olihan kyseessä kesän ensimmäinen SM-koitos sprinttimatkan muodossa. Pääsin kuitenkin sen verran ihmettelemään kisamenoa, että hieman kummallisesta olosta huolimatta uinti ja pyöräily sujuivat ihan hyvin - eivät hyvin, mutta ihan hyvin. Kisapuitteet olivat mielestäni mitä parhaimmat, joten niistä ei ainakaan mikään jäänyt kiinni. Erityisesti uinti, tai siis järvi ja ranta, jossa uimme, on ehkä hienoin ja miellyttävin, missä olen koskaan vielä päässyt uimaan. Muutenkaan järjestelyissä ei kohdallani ollut moitittavaa. Mutta nyt takaisin kisan kulkuun.

Uintistartissa tein juuri sen, mitä hetki ennen lähtöä ajattelin, ettei saisi tehdä: aloitin uimaan liian aikaisin ja jäin jalkoihin ja samalla myös hyvästä uintiryhmästä. Alkutyhmyydestä selvittyäni uinti kuitenkin sujui varsin mukavasti yksikseen kauhoessa ja rantauduin n.11.30 ajassa, eli vajaat puolisen minuuttia isompaa ryhmää (jossa naisten sarjan sijat 2-4) perässä. Hienoa oli erityisesti se, että toisin kuin ennen, märkäpuvussa uiminen kisavauhtia ei ahdistanut yhtään, eikä perinteisestä kuristuksen tunteesta ja hengenahdistuksesta ollut tietoakaan. Myös suunnistus sujui hyvin enkä usko kiertäneeni kovinkaan suuria ylimääräisiä kierroksia. Verrattuna viime vuoteen uintivauhti on nyt selvästi parempaa myös ihan ilman vetoapua ja ilman alun sähellystä uskoisin pysyväni helpostikin siinä vauhdissa, mitä edellä mennyt ryhmä tänään ui.

Pyöräilyyn lähti kanssani samaan aikaan pari nuorempien sarjojen tyttöä, joiden kanssa tosin en viihtynyt pidempään kuin sen ajan, kun ähräsin kenkiäni (tuskastuttavan hitaasti) jalkaan. Viitisen kilometriä katselin tietä yksin, kunnes sain seurakseni myös erään nuoremman sarjan kisaajan ja hetken päästä ajoimme kiinni myös edellä menneen Veeran. Kolmen naisen ryhmämme eteni tasaisesti: ero kasvoi molempiin suuntiin, valitettavasti eteen, mutta onneksi myös taakse päin. Vaihtoon saavuimme siis Veeran kanssa naisten sarjan sijoilla 4 ja 5, reilun minuutin (vai puolitoista??) mitalisijoja perässä. Ja sitten alkoi painajainen.

Heti pyörän päältä noustessa olo tuntui huonolta ja heikotti. Juoksu ei tuntunut hyvältä eikä askel noussut senkään vertaa kuin normaalisti. Syykin selvisi hetken päästä, kun päädyin puskaan tyhjentämään jo valmiiksi melko tyhjää vatsaa. Kyykkiessä ja oksennellessa takaa tulleita naisia pyyhälsi ohi. Tiesin jo juoksemaan lähtiessä, että takaa tulisi ainakin yksi rakettijuoksija ohi ja Veerakin karkaisi varmasti, mutta ehjä ja hyvä kisa olisi vielä ollut mahdollinen. Se mahdollisuus katosi pusikkoon, enkä oksentelun jälkeen enää voinut edes juoksua jatkaa.

Siispä numerolappu kourassa maalipaikalle tallustaen sain katsella naismitalistien maaliintuloa. Ensin täysin omaa luokkaansa ollut Kaisa suorastaan lensi pettyneen kävelijän ohitse. Minuuttien päästä ilmestyi näkyviin myös hopeamitalisti selvällä erolla seuraaviin. Pronssista käytiinkin kova taistelu, joka sai minunkin äänijänteet koville: äitiyslomalta ja helmikuisesta jalkaleikkauksesta kisatoimiin palannut Venla taisteli loppusuoralle asti upeasti pronssimitalista, mutta joutui lopulta tyytymään neljänteen sijaan. Päivän iloisin asia ainakin minulle olikin harjoituskaverin mahtava paluu kisaradoille ihan uskomattoman nopealla aikataululla. Joskus aiemminkin olen tainnut sanoa olevani ylpeä Venlasta, tänään olen sitä erityisesti!

Onnea vielä päivän mitalisteille ja muille onnistujille! Ja tsemppiä meille pettyneille, joita sieltä ruudun takaa tiedän löytyvän ainakin muutaman kappaleen lisäkseni. Kyllä se aurinko vielä alkaa risukasaankin paistaa ;)

14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tämä tästä taas iloksi muuttuu, kunhan hommat selviävät :)

      Poista
  2. No voi. Toivottavasti vatsavaivojen syy selviää ja säästyt samalta kohtalolta tulevissa kisoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, ainakin luotan suomalaiseen lääketieteen osaamiseen.

      Poista
  3. Voi itku tuota vatsaa!! Mutta hyvän uinnin ja pyörän sait kuitenkin tehtyä! Tsemppiä, kyllä se vatsa vielä rauhottuu :)

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti vatsaongelmiin löytyy syy pian. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  5. Voisko olla Terhi kisajännitystä?Jotkut reagoi vatsallaan ja jos energia ei imeydy niin juoksussahan se viimeistään ylös tulee.

    VastaaPoista
  6. En jotenkin usko kisajännitysvatsaan, koska olen kuitenkin kisannut eri lajeissa viimeiset 16 vuotta ja koskaan ennen ei vatsa ole reagoinut, vaikka aina olenkin ollut kova jännittämään. Mutta ei sitäkään mahdollisuutta tietysti voi sulkea pois ennen kuin kaikki on selvitetty.
    Kuitenkin vatsa on ollut "hieman" erikoinen viimeiset pari viikkoa niin treenin aikana kuin vaikka sohvalla maatessa, eli oireilu ei liity pelkästään kisatilanteisiin. Kai tämä kohta selviää, toivottavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok. Mulla oli tämän triathlonharrastuksen alussa kovaa jännittämistä, ja maha oli aina se joka ekana "petti". Hyvä puoli tuossa oli se, että se loppui aina kisapaikalla kun pääsi verraamaan. En tiedä oliko syynä silloin diagnosoimaton paniikkihäiriö, varmaan ainakin osasyynä. Tietty mulle kaikki oli ihan uutta ja jännää muutenkin. Ja vielä välilläkin on. Esim tuo tuleva ensimmäinen Joroinen :)

      Uidessakin tule välillä hetkiä, jolloin tulee tunne että nyt on liian ahdasta ja pimeää. Johtuu varmaan samasta syystä ja ahtaan paikan kammosta. Mulle se tulee kisoissa kun joku yrittää uida yli ja menen limiitillä ilman saannin suhteen, jos tulee vaikka haukattua vettä. Mutta tosiaan, ei näitäkään kannata rajata pois vaikka luultavasti syy sulla onkin muualla. Eikä hävetä. Jotenkin me urheilijat ja muutkin ihmiset salaillaan ja hävetään näitä mielensairauksia, vaikka ei ne kai sen kummempia ole kuin joku allergia.

      Poista
    2. Hyvin sanottu! Kiitos.
      Kuten itsekin yllä totesin, ei näitä henkisen puolen mahdollisia ongelmia sovi sulkea pois ennen kuin on selvitetty onko syynä esim. jokin bakteeri mahassa tms.. Itselläni kävi mielessä senkin mahdollisuus, että reagoiko kroppa siihen, että iso stressi loppui = yliopisto-opinnot ja gradu on valmistui, sillä oireilu alkoi samoihin aikoihin, kun gradun palautus ja valmistumisen varmistuminen. Minä olen nimenomaan ns. mielialaurheilija ja myös elimistö herkästi reagoi tällaisiin juttuihin, mutta jotenkin vain oma tunne tällä hetkellä on, että jokin muukin on vialla nyt kuin pelkkä oma pää :)

      Poista
  7. Tosi harmi juttu, että pakki alkoi noin temppuilla kisassa! Kyllä se siitä selviää - ja uusia skabojakin tulee vielä paljon! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on. Vatsa tosin on jatkanut temppuilua ihan näin arkimenossakin, mutta ehkä viisaat lääkärit keksivät keinon tämän parantamiseksi. Onneksi kesää on vielä pitkästi jäljellä :)

      Poista

Jätäthän jäljen käynnistäsi!